«طرحهادی» مانعتراشی یا عامل توسعه روستا/ لزوم تشکیل کمیته فرادستگاهی برای حل مشکل صدور پروانه روستای باغبانان فومن
در روستای باغبانان فومن زمینهایی وجود دارند که علیرغم صدور پروانه برای برخی از پلاکها، صدور پروانه برای سایر زمینها با شرایط یکسان موانعی وجود دارد و لازم است کمیتهای فرا دستگاهی برای حل مشکلات روستائیان تشکیل شود. به گزارش خبرگزاری فارس از فومن، با تصویب قانون پنجم توسعه تحت عنوان «قانون الحاقی مقادیر، ساماندهی، […]
به گزارش خبرگزاری فارس از فومن، با تصویب قانون پنجم توسعه تحت عنوان «قانون الحاقی مقادیر، ساماندهی، تولید و عرضه مسکن» سازمان بنیاد مسکن و ثبتاسناد موظف به صدور سند برای روستاها و شهرهای با جمعیت معین (شهرها کمتر از ۲۵ هزار نفر و روستاها با جمعیت کمتر از ۲۰ هزار نفر) کرد.
بر اساس این قانون بنیاد مسکن و ادارات ثبتاسناد در کل کشور طبق یک فرایند مشترک اقدام به صدور سند برای شهرها و روستاهای کشور کردند.
در قانون پنجم توسعه برخلاف برنامه پنجم، یک سری محدودیتها برای گرفتن سند وجود داشت؛ بهطوریکه تمامی واحدها نمیتوانستند سند مالکیت دریافت کنند و درجاهایی دریافت سند مستلزم قرار گرفتن در طرح هادی بود.
در طرحهادی و بهموجب قوانین مربوط به آن میزان عقبنشینی ملک و رعایت ضوابط الزامی شد بدینصورت که سختگیریها نسبت به قوانین قبلی بیشتر شد.
اما در کنار این سختگیریها، برخی ازسهلانگاری در مرحله اجرا و یا در نظارتها موجب شد تا مشکلاتی برای برخی از روستائیان به وجود بیاید که اکنون دسترسی و استفاده آنها به سرمایههای ملکیشان را تحت تأثیر قرار داده است.
روستای باغبانان شهرستان فومن ازجمله روستاهایی هست که مشکلاتی ازایندست در آن بهوفور دیده میشود. در این روستا به علت قرار گرفتن زمینی در محدوده طرح ملی و طرحهادی بااینکه زمینهای مجاور، قبل و بعد آنها دارای سند و پروانه ساختوساز است، برخی از پلاکها قادر به دریافت پروانه نیستند و این مسئله علاوه بر اینکه ارزش و قیمت زمین را تحت تأثیر قرار داده موجب شده تا روستائیان با مشکلات ساختوساز نیز روبرو شوند.
یکی از روستائیان روستای باغبانان در گفتوگو با خبرنگار فارس در فومن با بیان اینکه زمینی در این روستا داریم که اکنون در محدوده طرحهادی قرارگرفته اظهار کرد: تنها روستای ما نیست که با چنی مشکلاتی روبرو است بلکه روستاهای همجوار باغبانان نیز هستند که با ضوابط طرحهادی مشکلاتی را متحمل شدهاند و کسی قادر به حل آن نیست.
ابراهیم آناهید با اشاره به اینکه هشت قطعه زمین وراثی متعلق به خانوادهشان بوده که جز خودش، همه برای زمینهای خود سند و پروانه گرفتهاند افزود: از سال گذشته بنیاد مسکن نامهای خطاب به دهیاریها زده که این زمینها جزء طرحهادی هستند و اجازه ساختوساز و خریدوفروش را ندارند.
وی افزود: اکنون من زمین خود را فروختهام و کسی که زمین را از من خریداری کرده در انتقال سند مالکیت خود با مشکلاتی روبرو شده و به اذعان مسئولان اداره بنیاد مسکن خریدوفروش و معامله صورت گرفته خلاف بوده است.
این روستایی اهل باغبانان فومن با بیان اینکه از مدت صدور سند برادران ما حدوداً شش سالی میگذرد بیان کرد: به دلیل مشکلات و موانعی که از سوی بنیاد مسکن ایجادشده توانایی دریافت سند از ما ساقطشده است.
دهیار روستای باغبانان شهرستان فومن نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس در فومن با اشاره به مشکلات مطروحه در حوزه ثبت و صدور سند مالکیت در این روستا اظهار کرد: یک سری از زمینها در محدوده طرحهادی هستند که خود نیز در محدوده طرح ملی قرارگرفتهاند.
مجید ابراهیم نژاد افزود: برخی از زمینها نیز در روستای باغبانان در این محدوده در ششساله گذشته سندهایی نیز برای آنها صادرشده است.
وی با بیان اینکه اکنون با آن سند که دنبال پروانه ساختوساز هستند به آنها گفته میشود که زمینهای شما جزء طرح ملی است و مانع از ساختوساز میشوند خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته بنیاد مسکن از منابع طبیعی استعلام گرفته و چون منابع طبیعی سهلانگاری کرده و جواب بنیاد مسکن را نداده، با همان سوابق سند صادرشده است و اکنون مشاهده میشود برخی از سندها کاملاً دارای مشکل و برخی دیگر با مشکلاتی جزئی همراه هستند.
دهیار باغبانان با بیان اینکه در حال حاضر ساختوسازهایی در زمینهایی که در طرح بودهاند صورت گرفته تصریح کرد: در آن زمان ساختوسازها بهصورت غیرقانونی ساختهشده اما اکنون باید برای ساختوسازها حتی دیوارچینی پروانه گرفته شود.
ابراهیم نژاد افزود: در ادوار گذشته مثلاً ۱۰ سال پیش چون این روستاها دارای دهیاری نبودند و یا اینکه دهیارها بهصورت کافی نظارت نداشتند ساختوسازها صورت میگرفته است و اکنون مردم با مشکلاتی روبرو شدهاند.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان فومن نیز در این خصوص در گفتوگو با خبرنگار فارس در فومن با بیان اینکه بنیاد مسکن تنها کار نقشهبردار و پاسخ به استعلامات ثبتی را انجام میدهد اظهار کرد: متولی سند روستایی بنیاد مسکن نیست بلکه فقط برای دریافت سند روستائیان پروندههایی در این اداره تشکیل میشود.
مهدی عفتی با اشاره به خدمات انجامشده از سوی بنیاد مسکن فومن در حوزه نقشهبرداری از روستاها افزود: در حدود ۱۵ روستا از درآمدهای خود اداره نقشهبرداری با هزینهای بسیار پایین انجام میشود و تشکیل پرونده نیز انجام میشود.
وی افزود: از ۱۵۰ روستای شهرستان فومن تاکنون ۴۸ روستا توسط بنیاد مسکن نقشهبرداری و تشکیل پرونده برای صدور سند انجامشده که روستای باغبانان نیز جزئی از این روستاها است.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان فومن با بیان اینکه تاکنون مشکلاتی در حوزه نقشهبرداری و یا پاسخ به استعلامی از سوی این بنیاد دیده نشده خاطرنشان کرد: اگر روستاییای برای گرفتن سند در این روستاها مشکلاتی را دارند مربوط به گذشته است و باید مشخص شود که اصل موضوع و خواسته اشخاص برای گرفتن استعلامات از بنیاد مسکن دقیقاً چه چیزی است.
عفتی با اشاره به حضور ۱۰ ماهه در شهرستان فومن بهعنوان مدیر بنیاد مسکن گفت: تاکنون موردی از این روستا مبنی بر اینکه مشکلاتی در راستای پاسخ به استعلامات وجود داشته باشد دیده نشده است و در صورت وجود نیز شخصاً قادر به حل مشکلات مردم بهویژه روستائیان هستیم.
وی با تأکید بر رعایت ضوابط قانونی در راستای نقشهبرداری و نهایتاً صدور سند و پروانه ساخت در روستاها بیان کرد: اگر زمینی در محدوده اراضی ملی، شالیزاری و یا خارج از محدوده باشد یقیناً نمیتوان برایش سند گرفت و اگر در گذشته نیز چنین سندها و یا استعلاماتی دادهشده خلاف است.
اما متأسفانه در راستای اکثر طرحهایی که در کشور با ضعفها و کموکاستیهایی روبرو است، طرحهادی نیز بینقص و عیب نیست.
صدور سند و پروانه بهرهبرداری برای برخی از روستائیان در یک محدوده و عدم مجوزات لازم به سایر روستائیان ازجمله در روستای باغبانان نمونه از ضعفهایی هست که این طرحها در اوایل اجرای خود داشتهاند و کسی تاکنون در جهت رفع آن گام برنداشته است.
از طرفی دیگر نداشتن یک نقشه مناسب برای طرحهای عمرانی نیز میتواند برای روستاها مشکلساز شود بهطوریکه مشاهدهشده در برخی از روستاها ازجمله مشکلات صدور پروانه و یا ساختوسازهای غیرمجاز، مدرسهای در زمین کشاورزی و یا ۵۰۰ کیلومتر دورتر از روستا ساختهشده که وجود چنین اشتباهاتی به دلیل نداشتن هیچ اصول و قانونی میتواند در روستاها مشکل ایجاد کند.
در حال حاضر و باوجود مشکلاتی که روستائیان با آنها روبرو هستند لازم است علیرغم حفظ طرحهای مطالعاتی طرح هادی، کمیتههای تخصصی و فرا دستگاهی در فومن تشکیل شود و مشکلات موردی در این حوزه حل تا باری از مشکلات مردم که سرمایههای ملکی آنها تحت شعاع خطاها قرارگرفته کم شود و توسعه روستاهای فومن با سرعت بیشتری رقم بخورد.
در حال حاضر طرح هادی بهعنوان ملاک تمام اقدامات عمرانی در سطح روستاها قرارگرفته و تا حدودی توانسته مشکلات ناشی از بیقانونی را حل کند اما نیاز است با طراحی نقشه راه، تعامل و هماهنگی بین دستگاهی و دقت نظر مسئولان مشکلات طرحهای محوری و عمرانی در روستاها کاهشیافته و باری از مشکلات و گرههای بازنشدنی مردم حل شود.